Elk product heeft goede inhoud nodig. Het vervaardigen van teksten en beeldmateriaal kun je op verschillende manieren aanpakken. Het is belangrijk hier snel mee te beginnen, het materiaal dat jullie op de website willen zetten kan namelijk flink wat invloed hebben op het ontwerp dat wij maken. Door nu te bepalen hoeveel en wat voor teksten, afbeeldingen, illustraties en video’s je nodig hebt, kunnen wij straks beter ontwerpen naar jullie behoeften.

Weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, wij helpen je op weg. In dit document hebben we de belangrijkste stappen en tips voor je op een rijtje gezet.

Content 

Stap 1: Doel van het product?

Als het goed is heb je hier al over nagedacht bij het invullen van onze checklist. Pak deze erbij, dit geeft wat houvast. Wat voor teksten je gaat schrijven hangt af van het doel van je website. Hier staan twee voorbeelden met hoe je aanpak kan verschillen.  

Informatief product:

  • Besteed extra aandacht aan de structuur van je website.
  • Vraag je af of er specifiek beeld bij past. Een infographic of video kan een complex onderwerp sneller uitleggen dan een enorme lap tekst, wellicht kun je er een (laten) maken. Dit scheelt de bezoeker tijd en draagt bij aan een prettige ervaring.

Wervende/Overtuigende website: 

  • Probeer bezoekers met korte/krachtige/persoonlijke onderwerpen te prikkelen. Bedenk sterke teksten om mensen aan te zetten tot actie.
  • Verzamel quotes en reviews van stakeholders / influencers die jou stellingen ondersteunen om betrouwbaar en geloofwaardiger over te komen. 

Stap 2: Wie wil je bereiken?

Voordat je begint met het schrijven van je teksten is het van belang om je in te leven in je doelgroep. Bedenk bijvoorbeeld wat hun kennisniveau is voor het gebruik van vaktermen of wat hun leeftijd is voor de keus of je gaat tutoyeren (u of jij gebruiken). Wil je zakelijk, vriendelijk, enthousiast of professioneel overkomen?

Bezoekers van websites en applicaties hebben over het algemeen een hele korte aandachtsspanne. Wanneer bezoekers via hun mobiel (ipv desktop) bij jou product terecht komen is deze nog korter. Ze zullen puur op basis van titels en tussenkopjes beslissen of ze een tekst gaan lezen. Bedenk dus passende titels die bij je bezoekers interesse wekken/aandacht trekken, of duidelijk maken of ze op de juiste pagina beland zijn.
Wanneer je een grote website of applicatie hebt en een bezoeker niet op de juiste pagina kijkt, kan het nuttig zijn om een lijstje gerelateerde onderwerpen/pagina’s samen te stellen. Dit kan de bezoeker helpen met het vinden van de juiste informatie.

Stap 3: Structuur en leesbaarheid

Structuur en alinea’s

  • Verdeel je tekst onder in alinea’s zodat er structuur in je tekst zit. Probeer je te beperken tot 6 a 7 regels per alinea.
  • Belangrijke woorden en zinnen kun je van extra aandacht voorzien door bijvoorbeeld de woorden vet te drukken.

  • Afbeeldingen bij je teksten kunnen ook helpen met het aanbrengen van extra structuur.

Lijstjes en opsommingen

Lijstjes en opsommingen werken goed! Zet de eigenschappen van een product of dienst dus in een lijstje met bullets i.p.v. deze in een lange tekst te omschrijven.

Titels

Beperk titels tot korte kreten van enkele woorden zodat ze goed leesbaar zijn. Titels blijven zo ook beter leesbaar op kleine beeldschermen aangezien ze minder snel opgebroken worden in meerdere regels.


Stap 4: Schrijven voor vindbaarheid (SEO)

Dit is een hele andere tak van sport. Maar de teksten die je schrijft hebben ook invloed op hoe goed bezoekers en/of potentiële klanten jou product of website kunnen vinden. 

Mag en moet maar 1 keer voorkomen per pagina. Wij zorgen ervoor dat er maar een H1 titelveld beschikbaar wordt gemaakt. Maar deze moet wel altijd worden ingevuld, anders ben je minder vindbaar. 

Zorg voor een goede semantische indeling. Grote H2 koppen groeperen blokken tekst die weer onderverdeeld zijn met kleinere H3 tussenkoppen.

Vaktermen

Maak een lijst met termen die mensen gebruiken om te zoeken naar diensten die jij levert. Kijk ook naar concurrenten en hoe zij hun diensten omschrijven. 

Verwerk deze termen in je eigen teksten, maar blijf schrijven voor je bezoeker, niet voor Google.

LET OP! Maak geen gebruik van AI (Artificial Intelligence) tools als Chat GPT, want Google bestraft via AI gegenereerde teksten.


Stap 5: Dubbelcheck

Spelling en grammatica

Controleer je tekst voor de zekerheid nog even met een spellingscontrole van je tekstverwerker. Na uren met je tekst bezig te zijn geweest lees je namelijk vaak over kleine foutjes in de spelling, grammatica en zinsopbouw heen.

Vraag feedback

Laat verschillende mensen meedenken, lezen, feedback geven. Iedereen ziet en leest dingen anders, zorg er dus voor dat de teksten die je hebt geschreven door iedereen goed geïnterpreteerd worden. Vraag ook aan hoe de teksten op je lezers overkomen om te bevestigen dat je teksten aansluiten bij het doel dat je hebt en de sfeer die je wilt uitstralen.

Tips voor het vullen van teksten

  • Zorg dat de hiërarchie klopt.
  • Vul altijd een H1 titel in.
  • Let op dat je de juiste titels gebruikt. Markeer titels niet met bold, maar met H2, H3.
  • Door teksten met shift ingedrukt in een tekstvak te plakken voorkom je dat je bestaande opmaak mee plakt.
  • Soms geven we klanten de mogelijkheid een achtergrondkleur in te stellen. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat een volledig hoofdstuk dezelfde achtergrond heeft. Doe je dit niet, dan kan er verwarring ontstaan over welke tekst bij welke titel hoort.
  • Vraag raak als je iets in het CMS niet begrijpt. Het is vaak makkelijk uit te leggen.

Veel voorkomende fouten

  • Te lange alinea’s
  • Weinig tussenkopjes
  • Weinig beeldmateriaal om voorbeelden te geven en afwisseling te bieden.
  • Titels die bestaat uit volledige zinnen die over meerdere regels worden opgebroken.
  • Titels hebben niet de juiste groottes, of staan dikgedrukt en italic. Dit werkt verwarrend, dus gebruik bold en italic alleen in de tekst zelf. Mis je toch een titel grootte? Vraag ons het ontwerp aan te passen door een extra titel toe te voegen.