SEO staat voor SearchEngine Optimization of in het Nederlands: Zoekmachine optimalisatie.

De basis van engine optimization (SEO)


Een website is opgebouwd uit code en alleen die code lezen de zoekrobots. Die code moet dus geoptimaliseerd zijn zodat de zoekrobots vinden wat jullie graag willen dat ze vinden.
Vroeger werkte dit eenvoudig: je plaatste wat witgekleurde belangrijke woorden op een witte achtergrond; zodoende was dit voor de bezoeker van de site niet zichtbaar, maar voor de zoekrobots wel waardoor je steeg in ranking. Dat werkt niet meer zo…

Google verdient veel geld met zijn zoekmachine. Wij moeten dus met z’n allen die zoekmachine prettig blijven gebruiken wat anders is het einde verhaal voor Google. Als wij wat zoeken, willen we dat zo goed en zo snel mogelijk kunnen vinden. Google moet dus goede resultaten leveren voor onze zoekvragen, wat er dus weer voor zorgt dat Google websites met goede, relevante informatie graag weergeeft in de zoekresultaten.

In de praktijk moeten we er dus voor zorgen dat jullie website voorziet in de antwoorden op de vragen die potentiële klanten kunnen stellen: jullie website moet een aanvulling zijn op het internet en een bron van informatie zijn. De tijd waarin we dus een paar witte woorden weg werkten in de websites, is verleden tijd. De basis van een goed geoptimaliseerde website is de inhoud, de content. Dat hoeven niet persé hele grote lappen tekst te zijn, maar wel minimaal 500 woorden per pagina.

Zoektermenonderzoek

Om goede content op te zetten; content waar jullie potentiële klanten naar op zoek zijn, moeten we eerst weten waar ze op zoeken. En dan bedoelen we de specifieke zoektermen. Dit is de basis van iedere optimalisatie en bij voorkeur ook de basis van een nieuw op te zetten website. In een zoektermenonderzoek staan de meest relevante zoektermen voor jullie bedrijf, tezamen met de zoekfrequentie per maand en de huidige positie van die zoekterm in Google.

Een dergelijk zoektermenonderzoek kan lokaal, dus fysiek in de omgeving van jullie organisatie worden uitgevoerd, maar ook landelijk of internationaal. In het onderzoek worden diverse zaken onderzocht, zoals de termen waarop jullie website nu al veel gevonden wordt, maar ook gewenste zoektermen, en zoektermen waarvan Google zelf aangeeft dat deze veel gebruikt worden. Onze SEO specialist leveren het zoektermenonderzoek aan tezamen met adviezen over welke zoektermen het beste resultaat zullen leveren. Sommige zoektermen zijn te generiek of worden gebruikt door een andere doelgroep dan die waarin jullie klanten zitten. Dit is veelal het geval bij B2B-bedrijven.

Uit het zoekwoordenonderzoek komen een aantal termen waarvan jullie aangeven dat die voor jullie bedrijf het meest relevant zijn. Vervolgens gaan wij aan de slag om jullie website voor die zoektermen te optimaliseren voor de zoekrobots.

SEO inhoudelijk


Search engine optimization (SEO) behelst drie zaken:

Het technische deel
De code van de website: Verouderde websites hebben nog wel eens niet alle mogelijkheden in zich om deze goed te kunnen optimaliseren. Tegelijkertijd hebben de nieuwste websites nog weleens te veel “handige/makkelijke zaken” in de code staan, waardoor deze slecht te lezen zijn door de zoekrobots. Aan ons de taak om de website op technisch gebied zo optimaal mogelijk neer te zetten of te maken zodat dit geen issue zal zijn.

De content
Zowel zichtbaar als onzichtbaar voor de bezoeker van de website. Natuurlijk moeten de teksten geoptimaliseerd zijn/worden aan de hand van de door jullie uitgekozen zoektermen. Als er onvoldoende teksten op de website staan, zullen deze moeten worden aangevuld. Ook hierbij is het zoekwoordenonderzoek van belang: we weten waarnaar gezocht wordt dus weten we waarover moeten schrijven! Als de teksten er dan zijn moeten deze ook in de code van de website worden geoptimaliseerd. Er moeten goede koppen geschreven worden die op een speciale manier moeten worden aangemaakt in de code, omdat Google dan meer waarde aan deze koppen zal toekennen. Wat weer ten goede komt van jullie positie in de zoekmachine. Ook voldoende beeldmateriaal moet er in jullie website staan tezamen met de tags in de code die daar dan weer bij horen. En zo zijn er nog meer zaken die aangepast zullen moeten worden.

Linkbuilding
Dan hebben we een goede website staan maar hoe komt Google op die website terecht? Ook weer via de zoekrobots. Daarom is het van belang dat er veel relevante en waardevolle links op andere websites naar jullie website zijn. Hoe meer de zoekrobots links tegenkomen naar jullie website; des te hoger jullie aanwezigheid online. Vroeger was dit een kwestie van de website aanmelden bij zoveel mogelijk startpagina’s maar ook dat werkt tegenwoordig anders. Een startpagina krijgt door Google niet zoveel waarde mee, waardoor ook jullie site door zo’n link niet veel aan waarde mee krijgt. Idealiter staan er links op inhoudelijk goede, informatieve en relevante websites, gericht op jullie branche.
Bij zoektermen met een zeer hoge concurrentie, zoals “iphone kopen”, zal het ook nodig zijn om gastblogs te gaan schrijven voor andere sites. Waarin ook weer links worden verwerkt naar jullie site toe. Of zoektermen een al dan niet hoge concurrentie hebben, zal ook duidelijk worden in het zoektermenonderzoek.

Wanneer is er een hoge positie in Google behaald?


Dit varieert heel sterk van branche tot branche en hangt ook af van de hoeveelheid concurrentie op de zoektermen. Voor een lokale opdracht, bijvoorbeeld “deurwaarder Rotterdam” gaan wij gemiddeld uit van ongeveer vier maanden. Voor een landelijke opdracht hangt dit sterk af van de concurrentie: in het verleden hebben wij een tweede positie behaald in twee maanden tijd, maar bij een zoekterm met meer concurrentie kan dit ook een jaar duren. Gemiddeld gaan wij uit van zes maanden.

Jullie zullen geregeld een rapportage over de vorderingen ontvangen. De eerste rapportage zal een paar weken op zich laten wachten, simpelweg omdat het zo lang duurt voordat er vorderingen zichtbaar zijn. Bovendien heeft het een zeer geringe impact op jullie bedrijf als jullie website voor een bepaalde zoekterm is gestegen van de 59ste naar de 43ste positie in Google.

Zodra we de tweede pagina halen in de zoekmachine (positie 11 - 20) wordt het interessant en zullen wij jullie vaker op de hoogte gaan brengen. Deze frequentie zal verder opgevoerd gaan worden als we de eerste pagina hebben bereikt.

Wat is de hoogst haalbare positie?


Dit is n.a.v. het zoekwoordenrapport ongeveer in te schatten, maar afhankelijk van de concurrentie en het algoritme van Google. Als wij op voorhand zien dat het geen haalbare kaart is om bijvoorbeeld de top 5 te halen, zullen wij dit aangeven. Tijdens de SEO-werkzaamheden, als we de eerste pagina hebben bereikt, zal langzamerhand duidelijk worden op welke positie jullie kunnen gaan eindigen. Als jullie positie met sprongen vooruit gaat, dan zullen jullie uiteindelijk hoger gaan eindigen dan wanneer dit met kleine stapjes gaat. Op een gegeven moment zal de positie in Google gaan stagneren. Dat kan een tweede positie zijn, maar ook een vijfde positie. Wij zullen dit op tijd signaleren en aan jullie rapporteren.

En als we dan op die hoge positie staan?


Dan houden onze werkzaamheden op. Er zijn heel veel concullega’s die er graag nog een onderhoudscontract aan koppelen, maar in onze zeven jaar ervaring is het nog nooit gebeurd dat een website na het beëindigen van onze werkzaamheden dusdanig zakte in Google dat dat bijgehouden of opnieuw verbeterd moest worden. Maar dit is uiteraard ook weer afhankelijk van de concurrentie en het algoritme van Google.